START VAN HET 2023 SEIZOEN

STEENFRUIT

Het steenfruitseizoen van 2023 is begonnen. Twee weken later dan normaal, maar dankzij veel zon is het fruit uitzonderlijk stevig en heeft het een goede smaak en Brix-waarde. Productspecialist Nico Veldhoen sprak met AGF.nl over de start van het nieuwe seizoen.

Ook bij Staay Food Group is het Spaanse steenfruitseizoen met een vertraging van twee weken van start gegaan. “Er zijn nog geen aantallen beschikbaar, maar we zijn begonnen”, vertelt Nico Veldhoen. “Omdat de producties twee weken achterlopen, krijg je een hele andere marktsituatie. Een late markt geeft immers doorgaans hoge prijzen.”

“Persoonlijk vind ik het lastig om een vinger te krijgen achter de situatie in Murcia. De abrikozenoogst is laat gestart en het fruit valt klein door de hitte. Het probleem van het watertekort is welbekend. Na Covid en de Oekraïne-oorlog is de droogte het volgende probleem dat de markt raakt. Hierdoor moet de drinkwatervoorziening in bepaalde regio’s in Spanje nu zelfs worden aangevuld met vrachtwagens water. Zelfs in gebieden als Lérida en Granada, waar men zelden waterproblemen heeft, zijn de watertekorten nu groot.”

“Wat bovendien meespeelt, is dat in de Italiaanse regio Emilia Romagna het fruit als gevolg van vorst begin april gevolgd door de nodige regenval bijna geheel als verloren kan worden beschouwd. Van week 25 tot 37 zal er hierdoor nauwelijks productie in Italië zijn. Pruimen zullen er uit dit gebied nauwelijks komen en de lage productie die er nog wel is zal op de binnenlandse markt worden geconsumeerd.”

“De situatie in Italië biedt perspectief voor de telers in Lérida. Dankzij goede watervoorzieningen hebben onze telers daar goede oogstverwachtingen en goed fruit, dus dat zou dit jaar moeten resulteren in een goed seizoen. Van paraguayo’s verwachten we vanaf week 22 de eerste echte volumes beschikbaar te hebben in de markt. Sevilla heeft nu een redelijk aanbod nectarines. Bij perziken moeten we het hoofdzakelijk van Murcia hebben (vanaf week 20) en vanaf week 24 van het fruit uit Badajoz, dus tot die tijd zal het aanbod zal de komende weken zeker nog beperkt zijn.“

Voor de Spaanse kersen ziet de situatie er volgens Nico gewoon goed uit. “Met de kersen zijn we deze week voorzichtig aan gestart. We hebben het teeltgebied in Extremadura de afgelopen week bezocht en de kersen hangen er florissant bij. Dit lijkt dan ook een goed seizoen te worden. In dit gebied is het watertekort niet aan de orde en lijkt alles precies goed te vallen.”

“Al met al zal het qua aanvoer een rustigere meimaand worden dan we andere jaren gewend zijn. Nergens zijn er stormachtige producties. De verwachting is ook wel dat het steenfruit in mei knap aan de prijs zal blijven. Wat er daarna gebeurt, is altijd afwachten. Voordeel is dat het fruit dat er groeit door de vele zonuren van een buitengewoon goede hardheid, brix en smaak is, dus daar zal het zeker niet aan mankeren.”

Bron: agf.nl

Ander nieuws

25/09/2023

Kakiseizoen 2023

Begin oktober start de aanvoer met Spaanse kaki’s weer. Het seizoen van deze pitloze vruchten loopt door tot in januari. Na enkele lastige jaren, verwachten onze telers dit seizoen weer een betrekkelijk normale aanvoer van goede kwaliteit kaki’s.

Lees verder
20/09/2023

Fruit Attraction 2023

Van 3 – 5 oktober is Staay Food Group weer aanwezig op de één na grootste internationale groenten- en fruitbeurs van Europa.

Lees verder
06/09/2023

Perenoogst 2023

Het is weer oogsttijd in Nederland! Door het plotselinge warme, zonnige weer maken onze telers extra haast met de pluk dit jaar. Zo houden we de kwaliteit goed van het volgroeide fruit.

Lees verder
29/06/2023

Start Italiaanse druivenseizoen

Vandaag start Staay Food Group met de eerste aanvoer druiven uit Puglia in Zuid Italië. Het eerste ras is de Black Magic. Inkoper Sander Rutten ging afgelopen week zelf op werkbezoek bij de druiventelers in Zuid Italië.

Lees verder