Spaans kaki-seizoen op punt van beginnen

EXOTEN

Begin oktober start de aanvoer met Spaanse kaki’s weer. Het seizoen van deze pitloze vruchten loopt door tot in januari. Na enkele lastige jaren, verwachten onze telers dit seizoen weer een betrekkelijk normale aanvoer van goede kwaliteit kaki’s. De bomen hangen mooi vol met gemiddelde maat vruchten. Als het weer meewerkt, ziet het er goed uit voor de oogst.

Voor de import van kaki’s werkt Staay al jaren samen met het Spaanse Anecoop. De hierbij aangesloten telers zorgen voor maar liefst 40% van alle Spaanse kakiproductie. De teelt ligt verspreid over drie gebieden in Sevilla, Murcia en Valencia en focust volledig op de Rojo Brillante variëteit. Deze variëteit dankt zijn naam “rood glimmend” aan zijn kleur wanneer hij rijp is. Het vruchtvlees is dan bovendien heerlijk zacht, zoet en oranje-rood van kleur. Daarnaast bevat deze kaki eenmaal rijp ook minder tannine dan veel andere variëteiten.

Beschermde oorsprongsbenaming: Persimon
Vruchten uit de Ribera del Xúquer vallei in Valencia krijgen een beschermde oorsprongsbenaming (DOP in Spanje) mee: Persimon. Alleen kaki’s van de Rojo Brillante variëteit uit deze regio mogen zo heten. Niet te verwarren met de term persimmon (met 2 m-en) die ook nog wel eens wordt gebruikt voor kaki. Het merendeel van de kaki’s die Staay verkoopt, bezitten deze DOP.

In de eerste week van oktober worden de eerste kaki’s verwacht, waarna het volume snel zal toenemen. Promotievolumes zullen vooral in november beschikbaar komen.

Ander nieuws

25/09/2023

Kakiseizoen 2023

Begin oktober start de aanvoer met Spaanse kaki’s weer. Het seizoen van deze pitloze vruchten loopt door tot in januari. Na enkele lastige jaren, verwachten onze telers dit seizoen weer een betrekkelijk normale aanvoer van goede kwaliteit kaki’s.

Lees verder
20/09/2023

Fruit Attraction 2023

Van 3 – 5 oktober is Staay Food Group weer aanwezig op de één na grootste internationale groenten- en fruitbeurs van Europa.

Lees verder
06/09/2023

Perenoogst 2023

Het is weer oogsttijd in Nederland! Door het plotselinge warme, zonnige weer maken onze telers extra haast met de pluk dit jaar. Zo houden we de kwaliteit goed van het volgroeide fruit.

Lees verder
29/06/2023

Start Italiaanse druivenseizoen

Vandaag start Staay Food Group met de eerste aanvoer druiven uit Puglia in Zuid Italië. Het eerste ras is de Black Magic. Inkoper Sander Rutten ging afgelopen week zelf op werkbezoek bij de druiventelers in Zuid Italië.

Lees verder